Voor ik het vergeet...

 

20 maart 2023 

 

DOCK nam deel aan de kennismarkt met het thema dementie genaamd: Voor ik het vergeet...  Mirjam van Boxtel van de organisatie Seniorenwelzijn initieerde deze middag om Schiedam nog dementievriendelijker te maken. Wethouder Petra Zwang was erbij en kreeg het geheugenkompas uitgereikt door Alzheimer Nederland. Dit alles in ontmoetingscentrum de 5 Molens in Nieuwland, Schiedam. Een video impressie door JW tv vind je onder deze tekst. 

 

 

Kennismarkt 

Op de kennismarkt stonden verschillende organisatie waaronder Minters Mantelzorg, de Bibliotheek Schiedam, Alzheimer Nederland en De Windwijzer Vlaardingen. De kennismarkt was een interactief evenement waarin bezoekers en collega's elkaar informeren over ontwikkelingen, nieuwe activiteiten en efficiënte werkwijzen rondom dementie. Even opfrissen voor deelnemende organisaties en vrijwilligers, maar ook nieuwe dingen leren. Sabine Dingler sociaal werker van DOCK zei over deze middag: ''Fijn dat dit georganiseerd word, ik heb de workshops als enorm waardevol ervaren.'' 

Onderdeel van de kennismarkt waren ook verschillende workshops die iedereen kon volgen: 

 

Virtual Reality met senioren

Op reis vanuit de stoel, op safari, een wandeling door natuur of stad, het kan allemaal.

Veel ouderen zien er tegenop om de deur uit te gaan. Daardoor wordt het nog lastiger om nieuwe dingen te ervaren. Zonder nieuwe ervaringen wordt hun wereld al snel klein. Maar dat is niet het enige: Als je nooit iets beleeft, waar moet je dan nog over praten? Via Virtual reality kun je nieuwe dingen ervaren zonder te hoeven lopen of reizen. Je kan naar elke plek in de wereld. Het helpt bij ontspannen en verlichten de symptomen van dementie (onrust, angst, depressie). 

 

Muziek en bewegen 

Veel van onze herinneringen zijn gekoppeld aan muziek. Dat geldt voor hoogtepunten als verliefd zijn en trouwen, en ook gebeurtenissen uit onze kindertijd zijn vaak verbonden met muziek. Het luisteren naar muziek levert voor mensen met dementie plezierige momenten op. Een bekende melodie als `Het dorp' van Wim Sonneveld bijvoorbeeld, brengt ze weer even terug in de tijd van toen.
Muziek en bewegen bij dementie laat zien hoe je met eenvoudige middelen kunt bijdragen aan meer welbevinden en kwaliteit van leven: het zingen van een liedje tijdens het wassen, zachte muziek bij het opstaan, een dansje in de huiskamer, even naar buiten. Als praten niet meer kan, is nog wel contact mogelijk via muziek en bewegen. Voldoende bewegen is belangrijk ook als je dementie hebt. Uit onderzoek blijkt dat bewegen helpt om geestelijke achteruitgang te vertragen. Ook als een persoon met dementie niet veel meer kan, zijn er vaak nog kleine bewegingen mogelijk. Met bewegen kun je de dementie niet stoppen, maar het lijkt de dementie wel te vertragen. Zo verbeter je met bewegen het denkvermogen, onrust, passiviteit en een betere doorbloeding. Veel ouderen met dementie bewegen te weinig. In verpleeghuizen geldt dit voor negen van de tien bewoners.

 

Casemanager Dementie (Argos)

De casemanagers van Argos zijn bij uitstek deskundig op gebied van dementie. Deze casemanager blijft een vast aanspreekpunt. Dit is prettig, want hij/zij is goed op de hoogte van de situatie. De casemanager ondersteunt niet alleen degene met dementie, maar ook de mantelzorger. Bijvoorbeeld door te helpen de juiste zorg in te zetten en door de zorg van de verschillende ketenpartners goed af te stemmen. Argos, Frankeland, Careyn en 't Zonnehuis hebben casemanagers in dienst voor Schiedam, deze professionals worden betaald vanuit de zorgverzekering. 

 

Meer weten over dit onderwerp? Je kunt altijd terecht bij 1 van onze sociaal werkers of bij het WOT Schiedam. Maar op de website van Alzheimer Nederland kun je ook veel informatie vinden. 

Alzheimer Nederland reikt geheugenkompas uit aan wethouder Petra Zwang.