DOCK

Het verhaal van Richard en Willemien

‘Aardappelen schillen verbindt’

Interview met twee vrijwilligers van de Wijkkantine in Da Vinci, centrum voor ontmoeting in Haarlem Schalkwijk

Het regent pijpenstelen. Richard Vermeer, gehuld in jas met capuchon, loopt Da Vinci, centrum voor ontmoeting in Haarlem Schalkwijk binnen. Willemien Sternfeld komt wat later. Een dubbelinterview met twee vrijwilligers over hun werk in de Wijkkantine, onderdeel van Da Vinci.
Richard (51) neemt een slok van zijn koffie en begint spontaan te vertellen: ‘Ik woon hier in Meerwijk en ik werkte tot een paar jaar geleden via uitzendbureaus in de industrie en in de bouw. Er was geen werk meer voor me. Daardoor had ik geen normale structuur meer in m’n dag en raakte ik geïsoleerd. En een beetje verzuurd’, voegt hij er zachtjes aan toe. Paswerk begeleidde Richard en gaf hem het advies om vrijwilligerswerk te gaan doen. Richard: ‘Ik dacht toen, wat kan ik? Wat kan ik gaan doen? Voordat ik het wist nam ik de vrijwilligersjob aan.’

Richard werd keukenhulp in wijkcentrum De Ringvaart in Schalkwijk. ‘Ik heb er anderhalf jaar leuk gewerkt. Werkloos zijn was voor mij bijna een zegen, al klinkt dat gek. Weet je, veel mensen die ik ken vinden vrijwilligerswerk not done, zonde om gratis te werken. Maar ik heb er een stuk van mezelf kunnen ontdekken. Ik blijk best wat kwaliteiten te hebben.’ Zo ontdekte Richard dat hij meer van de mensen is dan hij dacht. ‘Ik zag mezelf als een eenling, maar ik blijk toch redelijk sociaal. Het werk geeft ook een stuk terug. Ik vind nu meer aansluiting in de buurt doordat ik hier werk. Ik ken meer mensen.’

Wijkkantine in Da Vinci
In de zomer van 2018, na de opening van Da Vinci op het Da Vinciplein 73, haalde een van de vrijwilligers Richard over om vrijwilliger in De Wijkkantine te worden. Richard: ‘Ik heb er een maandje over nagedacht, maar nu ben ik er iedere dinsdag. We koken meestal met een groepje. Dat gaat wel goed. Gisteravond waren we met z’n vijven en waren er 23 gasten. Het bezoekersaantal groeit.’

Steeds meer wijkbewoners en andere gasten uit Haarlem weten de Wijkkantine te vinden. Het is er ruim en licht. Vrijwilligers zorgen er met elkaar voor dat de Wijkkantine een plek is waar mensen graag komen. Voor koffie en thee met zelfgemaakt appelgebak. Je kunt er op werkdagen lunchen en drie keer per week ’s avonds dineren. Ook zijn er groepen die graag komen. De wandelgroep bijvoorbeeld, die is er iedere vrijdag.
De vrijwilligers worden ondersteund door Rubia Oehlers, projectleider DOCK in Da Vinci en sinds kort door Rita Dijkstra, ZZPer en coach.

lees verder onder de foto

Handen wassen
‘We maken heerlijke maaltijden die goed betaalbaar zijn’ zegt Willemien (71), die intussen ook is aangeschoven. Lachend: ‘Ik ben een beetje laat. Ik zat te bellen met een van mijn zusjes uit het buitenland.’ En ze voegt er in een adem aan toe: ‘Ik heb deze taak hier in Da Vinci gekregen via een vriendin. Van mond op mond.’ Willemien coacht graag nieuwe vrijwilligers. ‘Ik vind dit werk net zo goed als een betaalde functie. Klaar uit. Ik neem het net zo serieus. Dat ben ik gewend, ik had een verantwoordelijke baan in de businessclass op Schiphol. Ik werk nieuwe mensen in en vertel hoe het werkt en waar je alles kunt vinden. Je kan niet zomaar iemand in het diepe gooien.’
Willemien houdt van orde en netheid. ‘Ik wil dat alles schoon is, dat we de stoelen schoonmaken na het eten. Zo zit ik zelf ook in elkaar. Anders wordt het chaos. Handen wassen voordat je begint. Rubia heeft me coach gemaakt. Nu is Rita erbij gekomen als coach. Ik ben er voor de vrijwilligers van de keuken en de bar en ik kook hier zelf ook.’

lees verder onder de foto

Richard Vermeer, Willemien Sternfeld (met bril) en hun collega Trudy de Heer, vrijwilligers Wijkkantine in Da Vinci

Verbinding
Op de vraag wat er op het menu van de Wijkkantine staat, vertelt Richard dat hij het liefst Hollandse pot kookt. ‘Ik ben hier de enige die aardappelen kookt. Soms zitten we met zijn vieren om de tafel het eten voor te bereiden. Zitten we te kletsen en samen bonen te doppen. Gezellig. Aardappelen schillen verbindt.’

Willemien kookt graag internationaal: ‘Op vrijdag zijn er vier koks die elkaar afwisselen. Veel mensen vinden het heerlijk om aan het einde van de week hier te komen eten: Indisch, Surinaams, Arabisch. Iedere week weer een ander menu. Zo veel mogelijk halal trouwens, maar dat weet niet iedereen. En voor een betaalbare prijs creëren we hier samen het restaurantgevoel.’ Richard vult aan: ‘Het voelt als een huiskamer. Nu na een jaartje, hebben mensen meer verbinding gekregen. Als gastheer of kok hebben we ook een verbindende functie. We informeren bij de gasten hoe het met hen gaat of met hun zieke man bijvoorbeeld. We maken een babbeltje. “Hé ben jij er ook, gezellig.” Soms schuiven we zelfs even aan voor een praatje.’

Team van De Wijkkantine
De kok van de dag heeft de leiding en bereidt de maaltijd met de andere vrijwilligers van de keukenbrigade van minimaal drie personen voor. Richard: ‘We doen de boodschappen. Het budget hiervoor krijgen we van Rubia. ‘We werken goed met elkaar samen, ook al heeft iedereen zijn eigen gewoonten. Hier hebben we allemaal een eigen taak. Wie niet kookt serveert de maaltijd of ruimt de vaatwasser in.’ De mensen van de keukenbrigade eten zelf ook mee als het eten voor de gasten is opgediend. Willemien: ‘Zo leren we elkaar ook beter kennen, he Richard?’ Richard knikt: ’Er is wel goeie harmonie onder de vrijwilligers.’

lees verder onder de foto

Wijkkantine: ‘restaurant met een huiskamergevoel’

Komt u de keukenbrigade van de Wijkkantine versterken?
Houdt u net zoals Richard en Willemien van samen met een kleine groep mensen koken? Wilt u graag anderen laten genieten van uw favoriete gerechten? Ontvangt u graag gasten?
Kom dan eens voor een kop koffie of thee naar de Wijkkantine in Da Vinci en bespreek uw ideeën, uw kookkunsten, wensen en beschikbaarheid. De vrijwilligers van de keukenbrigade vertellen u graag over hun werk.

Of bel of mail Rubia Oehlers, coördinator van Da Vinci: T: 06 – 244 425 01 / E: roehlers@dock.nl
Rubia is net zoals de vrijwilligers van de Wijkkantine dol op lekker eten en werkt met veel plezier met hen samen. Gaat zij haar enthousiasme straks ook met u delen?