DOCK

Het verhaal van Piet en Ton

Duo Pieton: heerlijk rotzooien in De Maakplaats

Twee manusjes van alles. Wekelijks twee dagen actief in De Maakplaats in activiteitencentrum De Kleine Ringvaart in Haarlem Schalkwijk. Vrijwilligers Ton van Waard en Piet Berlijn voelen zich beiden als een vis in het water in dit kluslokaal. Een interview met een vrijwilligersduo met een vlotte babbel. En met twee paar gouden handen. “We creëren, repareren en construeren.”

Iedereen actief
In het kluslokaal van De Kleine Ringvaart aan de Floris van Adrichemlaan 102 staan drie lange tafels. Op iedere tafel bakken met materiaal. Aan de wand kasten met gereedschap. Een van de kasten staat vol zelfgemaakt materiaal voor de verkoop, zoals vogelhuisjes.
Dit is De Maakplaats, een werkplaats waar bewoners uit de wijk kennis kunnen maken met techniek en creatief bezig kunnen zijn. In de Maakplaats kan van alles gemaakt, geleerd en ontdekt worden.

De radio staat zachtjes aan. Aan een tafel zijn vijf dames aan het mozaïeken. Aan de andere kant van het lokaal verft een deelnemer van Kennemerhart, zorgorganisatie voor ouderen, geconcentreerd de poten van een salontafeltje. Vrijwilliger Piet Berlijn (67) is druk met een reparatie en aan een andere tafel staat zijn maat Ton van Waard (71) te tekenen op een stuk triplex. Dit vrijwilligersduo is al jaren actief in De Maakplaats.

Malletje
“Eerst even een malletje afmaken.” Dan vertelt Ton: “kijk, deze tekening ga ik dan figuurzagen voor de deelnemers. Ik heb hier een heel bakje met voorbeelden waar ze uit kunnen kiezen. Als zij zeggen wat ze willen hebben, dan teken ik dat.” Ton bereidt wekelijks het knutsel- en kluswerk voor en assisteert en instrueert de deelnemers bij hun werk. Hij draait zich om: “Ik draai het tafeltje even voor je. Dan kun je beter bij deze poot om te verven.“

Dan legt hij zijn spullen weg en maakt plaats op tafel voor zijn tablet. Ton laat de foto’s zien van privéspullen die hij thuis voor de verkoop heeft gemaakt. Want ook thuis is hij altijd aan het knutselen.
Deze handelaar weet veel dingen goedkoop op de kop te tikken. Zo heeft hij het mozaïek waar de dames mee werken in grote vellen ingekocht, in Aalsmeer. En het hout waarmee hij banken voor de hal van de Kleine Ringvaart heeft gemaakt, heeft hij gekregen. “Afvalhout waarmee je nog prima kunt werken. Kijk, die hoekbank in de hal heb ik ook gemaakt. Hier in de voorraadkast heb ik veel hout staan. Ziet er toch goed uit?”

lees verder onder de foto


De Maakplaats
Vijf jaar geleden zette Ton samen met een sociaal werker van DOCK, de creatie en reparatie-activiteit in De Maakplaats op. “Ik ben graag met mijn handen bezig. Ik heb goeie contacten met de leiding [Saloua Bouzia en Susanne de Smit, sociaal werkers van DOCK] en ik heb hier de ruimte en ken hier lekker rotzooien.” Dit doet hij samen met Piet.
Piet kwam vier jaar geleden als vrijwilliger bij de Maakplaats nadat hij een advertentie had gezien. Hij had elders al veel ervaring opgedaan in het repareren van oude spullen. De mannen moesten wel aan elkaar wennen. Piet: “Ik had die vent nog nooit gezien, dat was 2016, net na de zomer. Dat was even twee weken aftasten.”

Handig
Net als Ton is ook Piet reuze handig. Hij vertelt dat hij een specialisme in bijna alles heeft, ‘behalve elektronisch. Dat niet’. Piet is van het repareren. “Ik heb een briljant technisch inzicht. Al vanaf toen ik een jonge knul was. Ik stond er altijd met m’n neus bovenop, daar pluk ik nog de vruchten van.” Hij haalt een prachtig stuk oud gereedschap, een bankschroef, uit de kast en maakt die aan de tafel vast. Hij demonstreert het uitschuifbare lampje dat altijd in de zak van zijn overhemd zit. “Hiermee heb ik altijd goed zicht op het materiaal waar ik mee werk.”

Piet houdt ervan als mensen uit de wijk De Maakplaats binnenlopen met een kapot apparaat. ”Ik krijg bijna alles weer aan de praat. Ze hoeven alleen te betalen voor de onderdelen.” “Ik zie aan hun oogopslag of ze blij zijn of niet. Ze gaan hier vaak glimlachend weer naar buiten. Daar doe je het voor.”
Ton vult aan: “Ik vind het heerlijk hier. Mijn vrouw werkt ook als vrijwilliger. Ik ga dan niet thuiszitten. Ik houd ervan om bezig te zijn.”

De talenten van de Pieton
De beide mannen weten intussen goed wat ze aan elkaar hebben. Ton: “Piet is makkelijk, als het aan hem ligt staat het hier vol met spullen. Die rotzooi moet ie wel opruimen.” Piet vult aan: “dat is niet mijn favoriete deel van de dag. Ik vind dat gewoon vervelend. Maar ja, het moet gebeuren.”
Volgens Piet heeft ieder zijn talenten. Lachend: “Ze noemen ons wel eens de Pieton van de Maakplaats. Ton is mijn aanvulling. Hij heeft weer hele andere inzichten dan ik. Dan denk ik, verdomd, zo werkt ‘t. Ik leer veel van m’n collega. We helpen elkaar.”