DOCK

Het verhaal van Ap

‘Hoe breder de kloof, hoe mooier de brug’

Ap van den Arend is vrijwillig buurtbemiddelaar in de Rotterdamse wijk Charlois. Toen hij een paar jaar geleden boventallig werd bij een reorganisatie besloot hij een studie mediation te gaan doen. Een pittige studie die naast theorie ook veel ervaring vereist. Een studiegenoot wees hem daarom op de mogelijkheid om ‘vlieguren’ te maken als vrijwillig buurtbemiddelaar.

Bewoners bedenken zelf de oplossing
Als buurtbemiddelaar probeert hij om conflicten tussen buurtbewoners op te lossen. Meestal is zo’n conflict veroorzaakt door overlast door geluid, geur of huisdieren. Zijn rol bestaat uit het aan tafel krijgen van de conflicterende partijen en het scheppen van een vertrouwde sfeer waarin beide partijen zich gehoord voelen en veilig al hun gevoelens uit kunnen spreken. Ap: ‘Pas als we er zeker van zijn dat ze echt alles hebben kunnen zeggen, kunnen we ze laten praten over een oplossing.’ Het is de bedoeling dat de buren zelf een oplossing voor de situatie bedenken.

Bemiddelen is té leuk om mee te stoppen
Ap heeft in 2014 ruim 30 bemiddelingen gedaan. Dat is uitzonderlijk veel voor een vrijwilliger. ‘Buurtbemiddeling is elke keer anders, zeker als je te maken hebt met sterk uiteenlopende leeftijden, culturen of achtergronden’, lacht hij. ‘Hoe breder de kloof, hoe mooier de brug!’