DOCK

Het verhaal van Martine

‘Ik heb mijn draai gevonden in de wijk’

Een postnatale depressie, cultuurverschillen en creativiteit; dit bleek voor Martine een lastige combinatie. Dankzij de welzijnscoach van DOCK lukte het haar om een passende activiteit te vinden waarin zij haar creativiteit kwijt kon en tegelijk haar zorgen kon verlichten.

Neergaande spiraal
Toen Martine (46) en haar man ruim 18 jaar geleden naar Haarlem verhuisden, kwamen ze terecht in een relatief nieuwe wijk met een mooie mix van culturen. Ze had een opleiding tot activiteitenbegeleider afgerond en had enkele jaren in de gehandicaptenzorg gewerkt. Toen ze kinderen kregen, besloot Martine om fulltime thuis te blijven voor de zorg van het gezin. De drukte van het gezin maakte het lastig voor Martine om haar creativiteit te uiten en haar draai te vinden in haar wijk. Toen daar in 2002, na de geboorte van haar derde kind, een postnatale depressie bij kwam, werd het Martine allemaal te veel.

Duwtje in de rug
Dankzij een doorverwijzing van de toenmalige Riagg kwam Martine in contact met het moedercentrum van DOCK. Daar kon ze terecht voor advies, gesprekken en gezamenlijke activiteiten. Toch bleef Martine nog jaren tobben met haar zorgen. Dat gevoel veranderde toen ze vorig jaar via de praktijkondersteuner van haar huisarts doorverwezen werd naar de welzijnscoach van DOCK. Er volgden enkele gesprekken waarin Martine tips en adviezen kreeg. Martine: “Het contact met de welzijnscoach was voor mij precies het duwtje in de rug dat ik nodig had. Ik ben na het contact zelf het internet af gaan struinen op zoek naar activiteiten in de buurt.”

Contact door creativiteit
Tijdens de gesprekken met de welzijnscoach was de passie van Martine voor creativiteit het vertrekpunt. Ze wilde niet alleen met haar handen werken maar ook contact maken met anderen door middel van creatieve activiteiten. Na verschillende initiatieven geprobeerd te hebben, heeft ze dankzij tips van de coacht nu echt iets passends gevonden: het Handwerkcafé. Martine is daar nu elke week te vinden.