DOCK

Het verhaal van Giulietta van Tongeren, deelneemster assertiviteitstraining 'Opkomen voor jezelf'

Opkomen voor jezelf: interview deelneemster assertiviteitstraining

Giulietta van Tongeren (30 jaar) volgde in het najaar van 2019 de groepstraining ‘Opkomen voor jezelf’ onder leiding van maatschappelijk werker Pauline van Nieuwland van DOCK Haarlem. Dit is een training over assertiviteit, voor iedereen die wil leren om de eigen grenzen aan te geven, om duidelijk(er) te zijn. Met aandacht voor jezelf en aandacht voor de belangen van een ander.
Hoe kijkt Giulietta terug op deze training en wat heeft zij eraan gehad?

Hoe kwam je bij deze assertiviteitstraining?
“Ik was bij de huisarts en daar trok de flyer “Opkomen voor jezelf’ mijn aandacht. Nou vond ik mezelf al assertief, ik heb geen grote moeite met nee zeggen. Alleen voelde ik mij achteraf vaak schuldig. Mijn directe omgeving vond mij eerder agressief in plaats van assertief. In de cursus leer je over het onderscheid hier tussen. Heel eerlijk, ik vind het best ongemakkelijk om op een rustige manier mijn natuurlijke grens te communiceren. Omdat ik mezelf wil ontwikkelen en overweeg een sociale studie te gaan doen, nam ik de flyer mee naar huis.”

Wat wilde je uit deze training halen?
“Alle deelnemers stellen hun eigen doelen op die vaak heel herkenbaar voor jezelf zijn. Tijdens de training krijg je meer inzicht in jezelf en weet je beter wat je wilt ontwikkelen. Voor mij was het belangrijk om eerst rust en ruimte te voelen en dan pas te reageren, dus niet meteen nee of ja te zeggen.
Ik wilde ook nee kunnen zeggen zonder me daarbij meteen schuldig te voelen. En wel laten merken dat ik ook luister naar de ander. En ik wilde me niet meer alles persoonlijk aantrekken.“

Vertel eens iets over de training?
“Het zijn acht bijeenkomsten van 2,5 uur. Dat vind ik precies goed. We maakten afspraken om wat er in de groep besproken is, niet met anderen te delen.
Pauline geeft hele duidelijke uitleg en daardoor is het een hele praktische training. Je krijgt heel veel tips. Je werkt met eigen praktijkvoorbeelden, zo leer je direct hoe je het kunt toepassen.
Je krijgt een cursusmap met informatie en opdrachten. Ik vond ook het huiswerk leuk om te doen, en zeker niet teveel.”

Hoe was de sfeer in de groep?
“In het begin was het even wennen, maar de sfeer in de groep was goed en ik voelde me op mijn gemak. We hebben echt contact gemaakt met elkaar. Je herkent dingen van anderen bij jezelf. Dat vond ik fijn. Dat voelt heel verbindend, ‘ik ben daar niet alleen in’. Iedereen heeft een ander verhaal, maar uiteindelijk leven we allemaal het leven en kom je vaak dezelfde dingen tegen. Ik vond het ook leuk dat we met een gevarieerde groep mensen waren met verschillende achtergronden.”

Wat heb je geleerd?

“Je leert nadenken over wat je echt wilt en leert patronen van jezelf kennen, hoe je meestal reageert. Ik heb meer inzicht in mezelf gekregen. Hoe maak ik mijn keuzes? Wat vind ik? Wat zeg ik wel en wat zeg ik niet en hoe doe ik dat dan? Pauline legt ook heel duidelijk uit waarom het moeilijk is om nee te zeggen. Ik leerde om meer geduld te hebben en het rustiger maar wel duidelijk te verwoorden, zonder dat ik me verantwoordelijk voel voor de reactie van een ander. Het heeft me geholpen in een gesprek met een collega met wie ik moeite had. Je leert echt aandacht te hebben voor je eigen en andermans belangen. Ik blijf oefenen en wil scherp blijven op mezelf.”

Wat vind je van de trainster?
“Ik vind Pauline heel goed in haar werk, ze is zelf ook heel assertief. Dat is heel prettig, Pauline gaf daarmee direct een helder voorbeeld. Ze geeft aan dat ze het waardeert als iedereen er is en op tijd komt. Dat iedereen er is: respect en ruimte naar elkaar en hoe je met elkaar omgaat. Ze heeft goeie oefeningen.”

Raad je anderen aan om de training ‘Opkomen voor jezelf’ te volgen?
“Voel je je aangesproken door het onderwerp? Durf dan de stap te nemen ook al voelt het een beetje buiten je comfortzone. Laat je niet afschrikken doordat je het spannend vindt. Iedereen vindt het spannend. Door de leiding ervaar je dat het veilig is in de groep. Doe mee. Je hebt de ruimte om alles te oefenen en te bespreken voordat je het in je dagelijkse leven toepast.”