DOCK

Het verhaal van Summaiya

‘Ontwikkel mee met je kinderen en ontdek je talenten’

Dat Summaiya heel veel in haar mars heeft, is wel duidelijk als we haar spreken in wijkcentrum De Zuidparker van DOCK Haarlem. Na slechts acht jaar in Nederland spreekt de van oorsprong Pakistaanse Summaiya Feisal al zo goed Nederlands dat ze nu andere nieuwkomers helpt om Nederlands te leren. Vier jaar geleden kwam ze met haar zoontje Fawwaz voor het Opstap-programma van DOCK in Haarlem. Nu is ze zelf vrijwilliger en de drijvende kracht achter vele creatieve activiteiten.

Leren met je kinderen
‘Als je hier net komt en de taal niet spreekt, kun je met niemand contact maken’, begint Summaiya. ‘Daarom wilde ik met mijn zoontje meedoen aan het Opstap-programma. Dat is een veelzijdig programma, waarbij taalontwikkeling, sociale vaardigheden, het besef van Nederlandse normen en waarden en creativiteit bij kinderen worden gestimuleerd. Je leert om tijd te maken en contact te maken met je kind. Ik heb er zelf ook zoveel van geleerd!’

Anderen helpen ontwikkelen
Summaiya volgde ook andere cursussen van DOCK, zoals persoonlijke effectiviteit en dynamiek. Stap voor stap steeg haar kennis van het Nederlands én werd ze zelf actief als begeleider bij de taallessen van DOCK. Summaiya: ‘Omdat ik in dezelfde situatie heb gezeten kan ik me goed inleven in de cursisten. Zo kan ik ze helpen om zich sneller thuis te voelen in Nederland.’

Bron van creativiteit
Summaiya staat inmiddels binnen DOCK bekend als enthousiaste duizendpoot die overal aan meedoet en dingen organiseert, zoals de creatieve inloop. Of het nu gaat om het versieren van taarten of het maken van knutselwerkjes; ze heeft altijd een leuk idee om alle vrouwen gezellig aan de slag te krijgen. ‘Veel vrouwen hebben sinds hun kindertijd niet meer geknutseld’, verklaart ze. ‘Het is dan zó leuk om te zien hoeveel lol ze hebben als ze er weer mee in aanraking komen.’ Het mag duidelijk zijn: Summaiya heeft haar draai binnen DOCK helemaal gevonden.


Column geschreven door Summaiya

Kleine Dingen, groot plezier!

Tijdens mijn vrijwilligerswerk bij DOCK maak ik kennis met veel vrouwen uit verschillende landen: Marokko, Rusland, Afghanistan, Turkije, Spanje, Filipijnen, Roemenië, Irak, Polen en Bosnië. Elke vrouw heeft haar eigen verhaal te vertellen en haar eigen ervaring te delen. Het lijkt alsof de wereld klein is geworden. Zij leren van mij en ik leer van hen. Soms maak ik hele leuke dingen mee. Ook leert  het mij om over mijn eigen leven na te denken. Daarom waardeer ik mijn vrijwilligerswerk zo.

Een bijzonder moederdagcadeau
Een van de leukste ervaringen was rond Moederdag. Een van de deelneemsters van de Nederlandse taalles had een moederdag cadeau gewonnen door haar dochter van 11 jaar. Voor een wedstrijd in een winkel moest de dochter moest een moederdag bericht opschrijven. De vrouw vertelde dat haar dochter had geschreven: “Mijn moeder is heel lief, zij is mijn beste vriendin en is de ‘link’ binnen ons gezin.” Terwijl de moeder het verhaal aan het vertellen was, zag ik dat haar gezicht straalde. In haar gebrekkige Nederlands vertelde zij hoe trots ze op haar dochter is. Ineens dacht ik aan mijn zoon van 8 jaar. Er was een tijd dat ik hem voorlas. Nu is het andersom. Nu leest hij aan mij voor. Het is zo mooi om te zien. Levensgeluk en plezier zitten soms in kleine dingen verborgen. Als er liefde en positieve aandacht is, heeft een papierpropje veel meer waarde dan duur speelgoed. Dit ervaar ik tijdens het spelen met mijn kinderen. Van het Opstap programma krijg ik veel ideeën voor leuke kinderspelletjes. Soms deel ik mijn creatieve ideeën met de vrouwen tijdens Koffie en Opvoeding. Daar maken we handige spullen terwijl we aan het kletsen zijn. De vrouwen vinden het heel rustgevend en ze genieten daarvan.