‘Erover praten is altijd de basis’ - gebiedscoördinator bij DOCK Amsterdam Karima Aouled si Ahmed (1)

‘Erover praten is altijd de basis’
In haar werk als gebiedscoördinator bij DOCK Amsterdam heeft Karima Aouled si Ahmed veel contact met bewoners. Van dichtbij ziet en hoort ze wat er bij hen leeft: “Ik merk dat mensen anderen sneller in een hokje plaatsen. Uiterlijke kenmerken, of de wijk of straat waarin je woont, bepalen hoe mensen tegen je aankijken. Geen fijne ontwikkeling, want we hebben ook zoveel dingen gemeen.” Karima staat voor het verbinden van mensen. “Daarom vind ik mijn werk bij DOCK zo waardevol.” Ze geeft een voorbeeld: “Onze sociaal werkers hebben speeltuinen in beheer; dat biedt een laagdrempelige manier om verbinding tot stand te brengen. Kinderen met verschillende achtergronden spelen met elkaar en er ontstaan allerlei WhatsApp-groepen. Verder organiseren we moederochtenden en bijeenkomsten in buurt- en jongerencentra over opvoeding, armoede, exposing op sociale media of duurzaamheid. Zo bouwen we bruggen tussen buurtbewoners. Het is een misvatting dat jongeren daarin niet geïnteresseerd zouden zijn, want ik zie heel veel jongeren tijdens onze bijeenkomsten.”
Olifant in de kamer
“Dat bruggen bouwen is zó belangrijk”, zegt Karima. “Je merkt dat bijvoorbeeld bij de grotere gebeurtenissen in de wereld, zoals de oorlog in Gaza. Zelfs een maand na die bewuste 7 oktober 2023 was het onder collega’s nog heel stil over dit onderwerp. Hetzelfde zag je na de ongeregeldheden rond de voetbalwedstrijd Ajax-Maccabi Tel Aviv. Toen was het ook een dikke week stil: er stond een enorme olifant in de kamer. Niemand durfde het daarover te hebben, bang om een kant te moeten kiezen. Daar krijg ik echt een verhoogde hartslag van.”
“Een maand na 7 oktober moesten we het ventiel opendraaien, vond ik. We organiseerden een bijeenkomst met een spreker, waarna ongeveer 120 jongeren met elkaar in werkgroepen in gesprek gingen. Natuurlijk vind je geen oplossing, maar je deelt wel ervaringen en zorgen met elkaar. Mijn boodschap: vertel elkaar hoe je zo’n ingrijpende gebeurtenis ervaart. Neem de tijd om de mening van een ander aan te horen en jezelf kwetsbaar op te stellen. Verdriet is verdriet. Erover praten is altijd de basis!”
Successen en leermomenten
Er is geen gouden formule voor de activiteiten die de DOCK-medewerkers plannen, geeft Karima aan. “Het is iedere keer een andere situatie, waarbij je te maken hebt met andere emoties, kwetsbaarheden. Het is een kwestie van aanvoelen wat nodig is en wat zal werken. Winterwonderland – het eindejaarsevenement in Nieuw-West met een schaatsbaan, carrousel, luchtkussens en diverse lekkernijen – was een voltreffer. Buurtevenementen voor ouders en kinderen met koffie, patat en een lezing doen het doorgaans ook goed.”
“Mijn tips? Houd het laagdrempelig, zodat veel verschillende wijkgenoten met elkaar kennis kunnen maken. En wees niet bang om expertise in te schakelen, bijvoorbeeld van mensen van het ministerie of de gemeente. Daar zitten mensen met kennis, die jou of jouw medewerkers vooruit kunnen én willen helpen.”
Dit artikel is gepubliceerd als praktijkverhaal bij de Expertise-unit Sociale Stabiliteit van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.