Geschiedenisles Palestina en Israël in jongerencentrum de Valk

Geschiedenisles Palestina en Israël in jongerencentrum de Valk

De situatie in Gaza raakt veel jongeren hard, zeker als ze familie, vrienden of roots in de regio hebben. Onze oproep aan iedereen: blijf praten, blijft luisteren. Het is ontzettend belangrijk dat jongerenwerkers aandacht besteden, onjuiste beeldvorming voorkomen en stimuleren om het gesprek met elkaar aan blijven te gaan. Op straat, maar ook op onze jongerenlocaties merken we dat veel jongeren met vragen zitten. Daarom organiseerden wij op 13 december in jongerencentrum De Valk een lezing. Jongerenwerker Lisa vertelt er meer over. 


‘Meer dan 20 jongeren kregen op 13 december les over de geschiedenis van de Gazastrook. Deze les werd gegeven door Hans Luiten. Hij is docent en heeft veel interesse in het Midden-Oosten. Ook heeft hij het een en ander gedaan als bestuurslid en wethouder bij de Gemeente Amsterdam en is hij schrijver’, vertelt jongerenwerker Lisa. ‘Er waren op deze avond vooral jongeren en meiden uit de wijk en paar jongeren van scholen uit de buurt. Samen gingen we 800 jaar terug de tijd in, tot nu. Jongeren konden vragen stellen en zij werden actief betrokken om hun kennis en gedachtes te checken.’

‘Als jongerenwerker in de buurt is het belangrijk om signalen vanuit de doelgroep op te vangen en hier ook echt wat mee te doen. Mijn oren en ogen staan altijd open. Ik zie dat de ontwikkelingen in de Gazastrook dagelijks besproken worden door jongeren onderling. Vandaar dat wij deze kennisavond in de Valk hebben georganiseerd. Na de lezing hebben we het met de jongeren nog uitgebreid gesproken over het conflict en zorgen wij voor eventuele nazorg. We willen iedereen bedanken die een bijdrage heeft geleverd en zullen mogelijk een vervolg organiseren’, aldus jongerenwerker Lisa.

 

Intern bij DOCK ook veel aandacht voor de situatie Israël - Palestina
Niet alleen bij buurtbewoners, maar ook bij onszelf als organisatie roept de situatie in Israël - Palestina emotie op. Het veroorzaakt gevoelens van onmacht, onrust en onveiligheid. Wat er in Israel – Palestina gebeurt, raakt ook de sociale stabiliteit van onze samenleving hier in Nederland. In onze toewijding aan een inclusieve samenleving is het cruciaal om te weten hoe we als sociaal werkers bruggen blijven bouwen, zelfs in de meest complexe situaties. Tijdens de online talkshow die wij op dinsdag 19 december organiseerden spraken onze collega’s met expert Stijn Sieckelinck (lector Youth Spot aan de Hogeschool van Amsterdam) en Senior adviseur Farid Bouchlaghmi (ESS, ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid) over het thema polarisatie en de dilemma’s die je als professional kan ervaren wanneer situaties als deze je ook als mens raken. Ze gaven inzichten en tips mee aan professionals van DOCK om het gesprek te blijven aangaan. Karim Amghar, presentator, docent, auteur, programmamaker begeleidde het tafelgesprek. 


Wil je een soortelijke lezing organiseren en heb je vragen over hoe dit te organiseren of aan te pakken? Neem dan contact op met Sarah Limburg slimburg@dock.nl