Wijkbewoners weer onderdeel van de samenleving dankzij Buurtpunt

Wijkbewoners weer onderdeel van de samenleving dankzij Buurtpunt

Samen wandelen, samen creatief bezig zijn en samen eten & drinken; bewoners uit de wijk Poelenburg in Zaandam doen het allemaal bij Buurtpunt. Een initiatief wat klein is begonnen, is inmiddels uitgegroeid tot een groep van 15 wijkbewoners die elkaar wekelijks ontmoeten in wijkcentrum de Poelenburcht. Tijdens verschillende activiteiten gericht op; voeding, gezondheid en creativiteit komen mensen samen. Buurtpunt is een plek waar dagbesteding wordt aangeboden waardoor mantelzorgers ontlast worden en eenzaamheid wordt tegengegaan. Het is een plek waar men kan deelnemen aan activiteiten, elkaar kan ontmoeten en het eigen netwerk kan verbreden. Buurtpunt helpt wijkbewoners om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen door te participeren in de eigen leefomgeving. De weg naar een WMO aanvraag kan hierdoor worden vertraagt of blijft zelfs uit. Andere bewoners zien en zelf gezien worden, dat is waar het om draait bij Buurtpunt.

 

Sociale activeringOpbouwwerker Lisette is in april 2021 gestart met het oprichten van Buurtpunt. Lisette vertelt: ‘’Buurtpunt is er om mensen met elkaar in verbinding te brengen, gezamenlijk activiteiten te ondernemen, en de eigen horizon te verbreden. Bij Buurtpunt komen jong & oud, en alle culturen samen. Deelnemers hebben zo hun eigen verhaal en hulpvraag, het mooie vind ik dat de hulpvraag niet centraal staat als we samen komen. Iedereen is gelijk en voelt zich daardoor gelijkwaardig, drempels worden letterlijk weggenomen. Wijkbewoners voelen zich veilig om een persoonlijk verhaal te delen, en gaan makkelijk met elkaar in gesprek. Wat meespeelt is dat medewerkers echt onderdeel uitmaken van de groep. Er wordt een vertrouwensband opgebouwd, zo leer je de wijkbewoner steeds beter kennen en kun je nog beter inspelen op de hulpvraag die er eventueel ligt. Op die manier kun je tijdig inspelen op de uitdagingen die soms op iemands pad komen. Ik kan vervolgens makkelijk lijntjes uitzetten bij mijn collega’s binnen het wijkteam, zij zijn gespecialiseerd op verschillende gebieden en kunnen gericht hulp bieden.

 

Horizon verbreden door erop uit te gaan
‘’Naast sociale activering vinden we het belangrijk dat de horizon van wijkbewoners wordt verbreedt. Dit doen we door middel van uitjes naar bijvoorbeeld de Zaanse Schans, het strand of een tuincentrum. We gaan in op de behoeften en interesses van de wijkbewoner en organiseren de uitjes altijd in samenspraak. Bij Buurtpunt kijken we vooral naar de mogelijkheden en talenten van mensen. Het gebeurt regelmatig dat een wijkbewoner eerst deelnemer is van Buurtpunt en vervolgens aan de slag gaat als vrijwilliger binnen het wijkcentrum. Dat vind ik een mooie beweging om te zien!’’

‘’Sinds ik ben aangesloten bij Buurtpunt is mijn netwerk vergroot, ik maak weer plannen en afspraken en voel mij daardoor onderdeel van de samenleving’’ –  buurtbewoner Poelenburg.

 

Succes
‘’Deelnemers kijken uit naar de woensdag en donderdag, dit zijn de dagen dat Buurtpunt geopend is. Vanaf 09.30 uur druppelen wijkbewoners binnen en begint het samenzijn. Er wordt gestart met een kop koffie en de vraag ‘hoe gaat het met u?’. Hier vloeien weer persoonlijke verhalen uit voort die zorgen voor de gezellige sfeer. Vanwege het succes is de wens om Buurtpunt uit te breiden groot. Niet alleen op onze eigen locatie, maar ook in de omliggende wijken waar nog geen Buurtpunt aanwezig is. Op dit moment wordt onderzocht hoe we dit concept verder kunnen uitrollen. In Poelenburg hebben we een mooie basis neergezet die als voorbeeld kan fungeren voor de andere wijkteams’’.

 

Voor meer informatie kunt u mailen naar: l.kramer@swt.zaanstad.nl