"Nu stap ik overal makkelijker op af"

Tiny

Het verhaal van Tiny

Het was een flinke klap toen de echtgenoot van Tiny twee jaar geleden overleed. Na een huwelijk van meer dan 50 jaar met haar ‘vaste maatje’ voelde Tiny zich somber, onrustig en ontroostbaar. Ondanks de handreikingen van haar kinderen lag een depressie op de loer. Op aandringen van haar dochter meldde Tiny zich in april 2013 bij de huisarts. Deze kwam met een opmerkelijk effectief behandeladvies: gezelligheid.

 

Sociale contacten als medicijn
Tiny (78) heeft haar leven lang klaar gestaan voor haar kinderen en haar man. Toen haar man na een ziekbed overleed, bleek dat haar sociale kring erg klein was. Tijdens het gesprek met de huisarts bleek dan ook dat sociale contacten en een dagritme Tiny beter zouden helpen dan medicatie. De huisarts verwees haar door naar de welzijnscoach van DOCK. Deze vertelde haar over diverse locaties en activiteiten in de wijk. Zo kwam ook de inloop- en spelletjesmiddag ter sprake. Tiny: “Ik heb eindeloos gepiekerd of ik wel of niet zou gaan. Uiteindelijk ben ik binnengestapt bij de bingo in het wijkcentrum. Het was hartstikke gezellig.”

 

Bingo!
Met deze eerste stap hielp Tiny zichzelf op weg naar een actief en sociaal leven dat zij nooit eerder had gekend. Dankzij de hartelijkheid van de andere Bingospelers en de bevlogenheid van de aanwezige welzijnswerker was het ijs al snel gebroken. Tiny werd een vaste bezoeker van de spelactiviteiten in de wijk. De welzijnsactiviteiten hebben een positief effect op de stemming van Tiny: “Ik was bang dat ik medicatie moest gaan gebruiken om uit mijn depressie te raken. Nu stap ik overal makkelijker op af. Wie had dat gedacht? Ik niet, twee jaar geleden.”

 

Van eenzaamheid naar maatje zijn
Hoewel het contact met de welzijnscoach inmiddels is afgerond, heeft Tiny de smaak te pakken. Naast haar Bingoactiviteiten is Tiny ook actief in de wijk, helpt ze anderen via de vrijwilligersdienst en is ze maatje voor een 98-jarige dame. Tiny draagt als deelnemer en vrijwilliger bij aan het welzijn van zichzelf en anderen in de wijk. Welzijn Op Recept is voor Tiny van grote waarde geweest voor haar herstel.