Bewonersinitiatieven en welzijnsorganisaties op ontdekkingstocht voor een beter samenspel

Bewonersinitiatieven en welzijnsorganisaties op ontdekkingstocht voor een beter samenspel

Betrokken Buurten VSB fonds

“Als je als bewonersinitiatief en welzijnsorganisatie actief bent in een buurt of wijk, kom je elkaar hoe dan ook tegen. Met elkaar samenwerken gaat niet altijd vanzelf goed”. VSBfonds heeft het initiatief genomen om met een aantal andere organisaties een aanpak aan te bieden die werkt maakt van deze samenwerking. Vijf lokale coalities van bewonersinitiatieven en welzijnsorganisaties kregen de kans om samen te leren en hun samenspel in de buurten te verbeteren. Met als doel het gezamenlijk werken aan meer betrokken en verbonden buurten. De inzichten die opgedaan zijn en de geleerde lessen zijn te lezen op de website Betrokken Buurten. Daar vind je o.a. verhalen en podcasts. 

 

Website Betrokken Buurten

 

   Reisverslag voor een beter samenspel

 

Expeditie teams uit Apeldoorn, Horst aan de Maas, Utrecht, Voorst en Wageningen kwamen op 27 januari 2022 voor het eerst bij elkaar. Digitaal, met hun begeleidingsteam. Naast de medewerkers van VSBfonds, bestond het team uit onderzoeker Kees Fortuin, community builder, coach en trainer Birgit Oelkers en verhalenoptekenaar en -doorverteller Eelco Visser.

 

Coalitie Utrecht 

In de Utrechtse wijk Zuilen trokken bewonersorganisatie De Kracht van Zuilen en DOCK Noordwest samen op om de wijk te verbeteren en zo het leven van de wijkbewoners te verfraaien. In die anderhalf jaar hebben we (Ady Hoitink en Esther Kersten vanuit de Kracht van Zuilen en Esther van den Berg, Marloes Pieper, Roderik Dubbeld en Ed Lasseur vanuit DOCK) goed gekeken naar welke bestanddelen van die samenwerking nou wel en welke minder werkten. Coalitie Utrecht heeft de resultaten gevat in een speciale editie van het Zo is Zuilen magazine en een internetdocumentaire. 

 

Zo Is Zuilen magazine

 

Internetdocumentaire