De uitdaging voor iedereen is om financieel staande te blijven

De uitdaging voor iedereen is om financieel staande te blijven

‘’De uitdaging voor iedereen is om, in deze tijd van grote verschillen in de maatschappij, financieel staande te blijven. Mijn uitdaging is de bewoners in al onze wijken daarbij te helpen. Ik ben er dan ook trots op dat het hele team zich daar voor inzet!’’

 

𝐃𝐞 𝐖𝐞𝐞𝐤 𝐯𝐚𝐧 𝐡𝐞𝐭 𝐆𝐞𝐥𝐝 𝐢𝐬 𝐯𝐚𝐧 27 𝐭/𝐦 31 𝐦𝐚𝐚𝐫𝐭. 𝐂𝐨𝐥𝐥𝐞𝐠𝐚 𝐒𝐲𝐥𝐯𝐢𝐚, 𝐜𝐨ö𝐫𝐝𝐢𝐧𝐚𝐭𝐨𝐫 𝐯𝐫𝐨𝐞𝐠𝐬𝐢𝐠𝐧𝐚𝐥𝐞𝐫𝐢𝐧𝐠, 𝐯𝐞𝐫𝐭𝐞𝐥𝐭:

 

‘’Het team vroegsignalering  benadert bewoners met beginnende betaalachterstanden. Dit doen we op verschillende manieren; denk aan een brief opsturen, een mail, of we gaan op huisbezoek. Wanneer er contact is gelegd vragen wij de bewoner of er hulp nodig is bij het oplossen van de financiële zorgen om verder oplopende schulden te voorkomen. Dit lijkt een makkelijke job maar in de praktijk is het erg lastig om contact te leggen. Iedereen heeft wel eens een rekening te laat betaald. Wanneer er een herinnering op de mat ligt is er altijd even een schrikmoment. Als er weer geld is om de rekening te betalen is het snel opgelost. Maar stel je eens voor dat dat niet zo is? Dan volgen er nog meer brieven en zal de toon ook dreigender worden. Misschien is dit niet de enige schuldeiser en krijg je van meerdere partijen brieven van dezelfde strekking?

 

Stel je voor dat dit een aantal maanden zo door gaat. Je wordt al zenuwachtig wanneer je de postbode ziet of wanneer je deurbel gaat. Je telefoon neem je allang niet meer op wanneer je wordt gebeld door een onbekend nummer. En dan staat er ineens iemand voor de deur die je niet kent. Zou jij zonder een steen in je maag naar de voordeur lopen om diegene te woord te staan?

 

Voordat ons team hulp aanbiedt is er vaak al veel aan vooraf gegaan en staan bewoners niet direct open voor hulp. Het belangrijkste van onze taak is de bewoner niet te veroordelen en het gevoel te geven dat het initiatief altijd bij de bewoner zelf ligt. Wij zien dan ook vaak dat bewoners op dat moment geen hulp accepteren maar een aantal maanden later alsnog bellen om een afspraak in te plannen. Dit is fijn om te zien, voor ons team betekent het namelijk dat de eerste stap is gezet.’’ - Sylvia. 

 

Wil jij meer lezen over de Week van het Geld? Ga naar > Bedwing de bling - Week van het geld