Een glimlach op het gezicht van vele buren

Een glimlach op het gezicht van vele buren

Interview door Marieke Groenendijk met gangmakers Lief & Leedstraten Haarlem Jack en Bianca

 

In Wijkcentrum de Wereld maak ik een praatje met Jack en Bianca. Zij zijn als buren sinds december 2021 de gangmakers van hun flat aan de Laan van Berlijn in Schalkwijk. Als gangmaker zorg je voor meer sociaal contact in de straat. Vanuit DOCK Haarlem en Haarlem Effect is er dan een Lief & Leedpotje beschikbaar, waaruit presentjes kunnen worden gekocht voor de buren op momenten van lief en leed. Uiteenlopend van de geboorte van een baby tot het overlijden van een dierbare. De drijvende kracht achter de Lief & Leedstraten zijn de gangmakers: zij beheren een budget voor de buurt en houden nauwlettend in de gaten welke buren wel wat extra aandacht verdienen.

Ondanks dat zij nog geen jaar bezig zijn als Lief & Leedstraat, hebben Jack en Bianca al een heel aantal mensen kunnen verblijden. Jack is voornamelijk van de financiën en Bianca zorgt ervoor dat er op het juiste moment een presentje klaar ligt voor een desbetreffende bewoner. Waar mogelijk brengen ze het dan met z’n twee naar de buur toe. Zelf krijgen ze er ook erg veel positieve energie van. Hoe zit dat in elkaar? Jack vertelt: “Als je oprecht in iemand geïnteresseerd bent en eens vraagt hoe het gaat, dan kan dat al veel voor je buur betekenen. Zo was er een bewoonster van onze flat gevallen die hiervan moest revalideren. Bianca en ik hebben toen vanuit het Lief & Leed potje een bloemetje bij haar gebracht. Dit gaf de bewoonster tranen in haar ogen, omdat ze zo ontroerd was door het gebaar.”

Toen Jack en Bianca 3 jaar geleden in de flat kwamen wonen, was er argwaan tussen de bewoners van de galerijwoningen en de bovenverdieping. Ze huurden allebei via een andere organisatie. Jack en Bianca hebben met hun acties alle bewoners met elkaar verbonden. Hoe hebben ze dat bereikt? Bianca legt uit: “We hadden er bijvoorbeeld rond de Kerst voor gezorgd dat er een boom in de hal van het flatgebouw stond, waar bewoners allemaal een kaartje met een wens in konden hangen. Een bewoner had daar zelfs opgeschreven dat beter contact tussen beide verdiepingen prettig zou zijn. Daarbij hebben we met Pasen bij alle bewoners van de flat een zakje paaseitjes gebracht, ook bij de bewoners van de verdieping waar wij niet wonen. Dit toverde een glimlach op het gezicht van vele buren.”

Ook brengen Jack en Bianca de nieuwe bewoners standaard een doosjes chocolaatjes. Zo worden nieuwe bewoners warm ontvangen in de flat. En als bewoners verhuizen naar bijvoorbeeld een bejaardentehuis, krijgen zij een kaartje toegestuurd op hun nieuwe adres van Jack en Bianca. Daarnaast organiseren ze ook eens in de maand een Bakkie in de flat, waar de bezoekers met elkaar een kopje koffie of thee drinken en zo ook nog meer verbinding wordt gecreëerd. Niet alleen voor de gezelligheid, maar ook nog eens informatief. Zo waren er op een middag ook de wijkagent en een dame van de brandweer aanwezig om voorlichting te geven over veilig wonen in de flat.

Mijn laatste vraag voor Jack en Bianca is: Wat zouden jullie willen zeggen tegen mensen die twijfelen om gangmaker te worden? Hun antwoord is duidelijk. “Word gangmaker om jouw buurtgenoten te laten zien dat er lief en leed kan én mag zijn. En dat er op zulke belangrijke momenten aan hen gedacht wordt”, aldus Bianca. Jack vult aan: “Als gangmaker leg je de verbintenissen in de straat, zodat het vuurtje blijft branden. Want iemand moet het vuurtje laten branden en het geeft heel veel voldoening om te zien dat dat op prijs wordt gesteld.”

Word ook gangmaker
Lijkt het je leuk om ook gangmaker te worden van jouw eigen Lief & Leedstraat? Neem dan contact op met coördinator van Lief & Leedstraten Haarlem Marieke Groenendijk via liefenleed.haarlem@dock.nl of bel/stuur haar een appje via 06 59 96 98 52.