Fashionmarkt: weer trots op jezelf

Fashionmarkt: weer trots op jezelf

Eind februari werd er in De Valk voor het eerst een Fashionmarkt georganiseerd door DOCK en leerlingen van het Metropolis Lyceum. Samen organiseerden ze een dag waarop gezinnen uit Amsterdam-Noord niet alleen kleding kunnen uitzoeken, maar hun outfit kunnen vinden onder begeleiding van de leerlingen die helpen met styling, make-up en er was zelfs een fotoshoot.

 

Van wenspakket naar fashionmarkt

Het idee was ontstaan na een project waarbij leerlingen van het Metropolis Lyceum twee grote gezinnen in het zonnetje hebben gezet. “Over armoede heerst onder de leerlingen nog steeds een taboe en schaamte”, vertellen jongerenwerkers in school Marco de Haas en Lisa Uilkema. “Met dit project wilden we een stukje bewustwording creëren en dat jongeren zich minder hoeven te schamen als ze in zo’n situatie komen.” Voor de gezinnen werden wenspakketten samengesteld. Voedselpakketten, maar ook voorzien van speelgoed, uitjes en persoonlijke wenskaartjes. Dit werd zeer gewaardeerd en gaf de leerlingen inspiratie om na te denken hoe ze mensen in de wijk die minder te besteden hebben kunnen helpen. Al snel was het idee van een Fashionmarkt ontstaan.

 

Empowerment

Er werd een grote inzamelingsactie door de leerlingen opgezet. Vanuit de buurt werden kleding en schoenen opgehaald. Samenwerkingen met Leefkringhuis en Hebben & Houden ontstonden, maar ook jonge ondernemers zoals Sarah Ízat en bekende merken zoals Studio Anneloes deden mee.

Bij de fashionmarkt draaide het niet alleen om gratis kleding, maar vooral om het vinden van jouw outfit en het versterken van je zelfvertrouwen. En dat je er niet alleen aan hoeft te werken. Een team van stylisten, waaronder Eva Bouwer en Kirsten van der Stelt, zochten mee naar je kledingstijl. De make-up was onder begeleiding van de leerlingen en Nahid Glam. Ten slotte konden er professionele foto’s gemaakt worden door Studio von Braun.

 

Groot succes en smaakt naar meer

Meer dan 100 personen en gezinnen gingen die dag met een trots gevoel de deur uit. Ook vluchtelingen vanuit het COA zijn langsgekomen, gezinnen vanuit het Leger des Heils en Leefkring Huis. “Het was voor de leerlingen en ons veel werk om het te organiseren, maar zeker de moeite waard!” vertellen Marco en Lisa. “Na de zomer willen we een 2e editie ‘Back to school’ houden. Wil je hier iets aan bijdragen, laat het ons dan weten! ”

 

Onze dank gaat uit naar iedereen die heeft geholpen: Leefkringhuis Noord Leger des Heils, COA, Studio Anneloes, Hebben en Houwen Stichting Kledingbank Amsterdam, Vrijwilligers Centrale Amsterdam, perMens, Be Ubuntu, Studio von Braun, en natuurlijk alle vrijwilligers. Dank aan iedereen die kleding heeft gedoneerd. Zonder jullie vrijgevigheid was deze dag niet mogelijk geweest.

 

Red cup games

Kinderen speelden de Red Cup Games, terwijl de ouder shopte.

Fotoshoot om je nieuwe outfit vast te leggen

Fotoshoot om je nieuwe outfit vast te leggen