Heb ik ook het recht om wat te zeggen? - In gesprek met jongeren uit Amsterdam Nieuw-West

Heb ik ook het recht om wat te zeggen? - In gesprek met jongeren uit Amsterdam Nieuw-West

Vorige week donderdag was een moment vol verbinding en openheid van emoties. Jongeren in Amsterdam Nieuw-West kwamen bijeen om met elkaar in gesprek te gaan over het conflict in het Midden-Oosten. Een moment om gedachten en gevoelens met elkaar te delen.

 

In gesprek met jongeren

“De ontwikkelingen in het conflict in het Midden-Oosten veroorzaken gevoelens van onmacht, onrust en onveiligheid. En zorgen voor soms voor verdeeldheid in onze samenleving. In deze tijden is het belangrijk om in verbinding te blijven en in dialoog te gaan” vond Karima, gebiedscoördinator bij DOCK. Zij nam het initiatief om samen met YoungAmsterdam en Combiwel een avond te organiseren om in gesprek te gaan met de jongeren en ze een stem te geven.

 

Spoken Word Artist Atta De Tolk trapte de avond af. Vervolgens gingen de jongeren in verschillende groepen met elkaar in gesprek. Vragen zoals hoe ga jij om met de situatie, wat heb jij nodig om gehoord te voeren en wat heb jij nodig voor je mentale gezondheid werden in een veilige omgeving besproken. Op dezelfde avond konden buurtbewoners een kaarsje branden of met elkaar in gesprek gaan over wat er gebeurt in het glazen huis dat aan de overkant staat.

 

Karima: “Het was geweldig om te zien hoe jongeren zich kwetsbaar hebben opgesteld en de ruimte hebben genomen om hun stem te laten horen. De grote opkomst gaf duidelijk aan dat er een sterke behoefte is onder jongeren om gehoord te worden, zonder oordelen. Laten we deze waardevolle momenten koesteren en blijven werken aan een inclusieve en ondersteunende omgeving waarin iedereen zich vrij voelt om zichzelf te uiten.”

 

Een prachtig en waardevol initiatief

Ook stadsdeelvoorzitter Emre Ünver was aanwezig en vond het een prachtig initiatief en zeer waardevol. Ook hij merkt dat het heel veel mensen in hun dagelijks leven beïnvloedt. Emre Ünver: “Vooral ook belangrijk dat het verzoek vanuit de jongeren zelf kwam. Er zijn heel veel emoties, heel veel zorgen en er is heel veel leed.  Het is belangrijk om elkaar op te zoeken en om dat leed met elkaar te delen. De jongeren bepalen later de toekomst. Het is belangrijk dat ook zij handvatten hebben en weten wat je met zo’n stukje internationaal onrecht wel of niet kan doen.“

 

“Gezien de opkomst, zien we dat er een enorme behoefte aan is om met elkaar het dialoog aan te gaan. Er komt zeker nog een vervolg hierop.” aldus Karima.

 

Dank aan allen die aanwezig waren en hieraan hebben meegewerkt!

Karima Aouled si Ahmed

Mourad El Otmani

Farid Bouchlaghmi

Kaoutar Derrazi

Jihane Mokaddem

Malika el Hamdi

Salim Meriami

Yasmine K.

Emre Ünver