Kinderwijkraad zet met actie ideeën om in KINDERDAAD!

Kinderwijkraad zet met actie ideeën om in KINDERDAAD!

De kinderen van de wijkkinderraad Leidsche Rijn hebben afgelopen week hun harde werk afgesloten in Buurtcentrum Het Zand met hun presentatie van ‘Kinderdaad': het actieplan van de Kinderwijkraad Leidsche Rijn. Hier zagen de kinderraadsleden, hun ouders, familie en wethouder Kirsten Albas hoe de zelfbedachte leefregels met kinderdaadkracht werden gelanceerd.

Achttien kinderen uit groep 7, van negen verschillende basisscholen in Leidsche Rijn, hebben de afgelopen maanden met elkaar nagedacht over hoe Leidsche Rijn nog mooier en beter kan worden voor iedereen en vooral wat kinderen daar zelf aan kunnen doen. Het thema dat zij dit jaar met elkaar hadden bedacht “veilig en schoon”.

 

In de bijeenkomsten dachten ze na over wat zij belangrijk vonden in hun wijk, hier kwam al snel het thema schoon en veilig uit. Ze dachten na over de vraag; hoe kunnen wij ervoor zorgen dat Leidsche Rijn veiliger en schoner wordt en hoe activeren we bewoners en kinderen mee te helpen?  Daarna werd al snel besloten dat het tijd werd voor actie.

 

Het Huis van Betekenis was gevraagd de kinderen op creatieve en eigenwijze ‘een stem te geven’. In 6 middagen konden de kinderen brainstormen, tekenen, schrijven en rappen onder begeleiding van Albert, Tonke en Bouke. Samen bedachten ze een stoere rap met spetterende animatie erbij gemaakt, aangevuld met een kleurrijke actiekrant.

 

Kinderraad wordt Kinderdaad!

Zo werden er nieuwe verkeerslichten bedacht voor meer veiligheid op straat. Tufbakken en een statiegeld inleverpunt voor een schonere wijk. En kwamen ze op het idee van leefregels in een krant, een rap en een animatie. De boodschap van de Kinderwijkraad; Lees de krant, luister naar de rap, kijk naar de tekeningen en kom dan zelf in actie!

 

De komende weken zullen de kinderen de kranten verspreiden op hun school en via verschillende activiteiten in de wijk. De Kinderwijkraad was dit jaar een samenwerking van DOCK, Cultuur19 en het Huis van Betekenis.

 

 

 

Kinderdaad-wijkkinderraad