Onze speeltuinen in Amsterdam West: sociale knooppunten

Onze speeltuinen in Amsterdam West: sociale knooppunten

‘Ongeveer een half jaar geleden heeft de speeltuinlocatie De Toverbal 2 een kleine renovatie ondergaan. Het activiteitencentrum was toe aan een frisse make-over, waarbij nieuwe tegels zijn gelegd, de muren zijn geverfd, en er een grote kast is geplaatst om al het speelmateriaal geordend op te bergen. De muren zijn met enthousiasme geschilderd door buurtvaders uit de omgeving, als blijk van waardering omdat zij af en toe 's avonds van de ruimte gebruikmaken om bij elkaar te komen. De Toverbal 2 is een gemeenschappelijke plek voor iedereen in de Spaarndammerbuurt.

 

Via mijn vrijwilligerswerk bij DOCK kan ik bijdragen aan het creëren van leuke, veilige buurten in Amsterdam.

Audrey, een van de DOCK vrijwilligers, deelt haar ervaring: "Veel kinderen uit de buurt komen hier wekelijks langs, variërend in leeftijd van 0 tot 10 jaar. Ik heb al verschillende generaties zien opgroeien. We organiseren diverse activiteiten zoals het maken van smoothies, pannenkoeken bakken, knutselen en zelfs uitjes. Kinderen keren regelmatig terug omdat ze het hier leuk vinden. Speeltuinen hebben een belangrijke sociale functie; het zijn echt ontmoetingsplekken in de buurt. Er is ook een soort sociale controle; we kennen de bewoners, weten wie bij wie hoort, en wie af en toe een steuntje in de rug kan gebruiken. In de buurt word ik ook wel Tante Audrey genoemd, en dat waardeer ik. Via mijn vrijwilligerswerk bij DOCK kan ik bijdragen aan het creëren van leuke, veilige buurten in Amsterdam."

 

Elke vrijdag beheer ik met veel plezier De Toverbal 2

Leen, een andere vrijwilliger, voegt toe: "Ik ben al twee jaar vrijwilliger bij DOCK, en elke vrijdag beheer ik met veel plezier De Toverbal 2. Ik zorg ervoor dat kinderen binnen kunnen spelen met het speelgoed en buiten lekker kunnen ravotten. Daarnaast organiseren we activiteiten voor volwassen buurtbewoners, zoals de buurtbingo. Een geweldig evenement waar veel (eenzame) bewoners op afkomen."

 

Soms gaat ons werk verder dan alleen speeltuinactiviteiten

Akis, sociaal werker speeltuin bij DOCK, benadrukt: "In West beheren we in totaal 6 speeltuinen. Op elke speeltuin zijn verschillende speeltuinbegeleiders van DOCK actief. Soms gaat ons werk verder dan alleen speeltuinactiviteiten. Buurtbewoners kunnen ook langskomen voor een kopje koffie en lichte hulpvragen bij ons neerleggen, zoals hulp bij administratie. Als de vraag te complex is, verwijzen wij bewoners door naar de buurtteams. Maar het eerste contact is dan al gelegd. Speeltuinen kun je wat mij betreft ook zien als sociale knooppunten. Jong, oud, alles komt voorbij. Het zijn ontmoetingsplekken waar verbindingen ontstaan tussen kinderen, jongeren en volwassenen van verschillende achtergronden. Onze speeltuinen leveren een belangrijke bijdrage aan de sociale cohesie in de wijken van West.”’