Samen voor Jongeren Amsterdam presents: de themakaarten Online Weerbaarheid

Samen voor Jongeren Amsterdam presents: de themakaarten Online Weerbaarheid

In aanloop naar de ‘Week van de Mediawijsheid’ heeft SvJA (samen voor jongeren Amsterdam) is er in de maand november elke donderdag een themkakaart gelanceerd. De kaarten gingen o.a. over seksulaiteit, relaties, (cyber)pesten, online gokken, veilig internetten en de ‘filterbubbel’. De themakaarten ‘Online Weerbaarheid’ maken deel uit van het project Online Weerbaarheid. Dit project richt zich op het ontwikkelen en verspreiden van kennis en vaardigheden voor jongeren- en straathoekwerkers, zodat zij voor èn met kwetsbare jeugd kunnen werken aan het vergroten van online weerbaarheid. 

Week van de Mediawijsheid: #hierniet

Jongeren die actief zijn op sociale media krijgen vaak reacties. Vaak zijn deze positief, maar ook negatieve berichten kunnen de overhand krijgen. We hoeven het niet altijd met elkaar eens te zijn, maar er zijn grenzen. Van 10 t/m 17 november besteedden we samen met Combiwel BuurtwerkDynamoperMensThe Mall en Venzo&Swazoom Welzijn extra aandacht hoe we met elkaar online omgaan.

Tools voor online weerbaarheid 
Het voeren van het gesprek met kinderen en jongeren over wat ze meemaken in de online leefwereld is een belangrijke basis om ze weerbaar(der) te maken. Binnen het project hebben we daarom een aantal producten ontwikkeld die in de praktijk ingezet kunnen worden om in gesprek te raken en zicht te krijgen op wat er speelt, wat dit met hen doet en wat ze nodig hebben. Deze gesprekken verlagen bovendien de drempel voor kinderen en jongeren om hulpvragen te stellen wanneer nodig.

De themakaarten 

De themakaarten Online Weerbaarheid maken deel uit van het project 'Online Weerbaarheid' van Samen voor jongeren Amsterdam. Dit project richt zich op het ontwikkelen en verspreiden van kennis en vaardigheden voor jongeren- en straathoekwerkers, zodat zij voor èn met kwetsbare kinderen en jongeren kunnen werken aan het vergroten van online weerbaarheid. Samen voor jongeren Amsterdam is een stedelijke samenwerking van Combiwel, DOCK, Dynamo Amsterdam, perMens, the Mall de Baarsjes en Venzo&Swazoom Welzijn. Voor de meest voorkomende thema’s hebben we de belangrijkste informatie verzameld en samengevat zodat je snel ingelezen bent op het thema, en hiermee effectief aan de slag kan. Ieder document kent de volgende inhoud:

 

1. Waar gaat het over?

2. Waarom online weerbaarheid?

3. Wat kunnen jongeren leren?

4. Wat kun jij doen?

5. Waar kun je meer informatie vinden?


Alle themakaarten zijn nog steeds bruikbaar en te downloaden via de website jongerenwerk-amsterdam.nl