Week ‘Digital Rights Day’ – DOCK Amsterdam jongerenwerk

Week ‘Digital Rights Day’ – DOCK Amsterdam jongerenwerk

In de week van ‘Digital Rights Day’ van de Gemeente Amsterdam (5 t/m 11 december) vonden er in de hele stad activiteiten plaats die te maken hebben met digitale mensenrechten. Onze jongerenwerkers begeleiden jongeren in kwetsbare situaties bij het volwassen worden, zowel online als offline. Want iedereen moet mee kunnen doen. Kansen en risico’s zijn hier onlosmakelijk mee verbonden. Welk potentieel biedt dit voor preventie, ondersteuning en hulpverlening? Voor het jongerenwerk van DOCK is dit een belangrijk thema waar we komende jaren op blijven investeren. Dit doen we o.a. samen met Combiwel, Venzo&Swazoom Welzijn, The Mall de Baarsjes, Dynamo en perMens en vormen gezamenlijk ‘Samen voor Jongeren Amsterdam’. Lees hieronder meer over wat zij in december leerden betreft digitalisering. 

 

  • Open Dialoog Meetup x Digital Rights Talk

DOCK-projectleider online leefwereld Clemens Streng was gesprekspartner bij een open dialoog sessie in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Hij leverde een bijdrage aan het gesprek over hoe we de digitale wereld veilig houden voor iedereen. Dit gesprek werd gevoerd met verschillende tafelgasten. Zo kwamen o.a. Anouk Geenen, ontwerpend onderzoeker van de slimme stad en Joran de Jong, criminoloog over hun projecten en de invloed en omvang van de digitale leefwereld aan het woord. Was je er niet bij? Je kunt hier de uitzending terugkijken, alles is opgenomen.

 

  • Digi Weerbaarheid van Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Vanuit de Amsterdamse Jongerenwerk Alliantie sloot Clemens aan bij de themadag ‘Digi weerbaarheid’ van het SZW. Bij deze bijeenkomst waren diverse partijen aanwezig: van jongeren en ketenpartners, tot aan de politie, de universiteit van Groningen, Gemeente Arnhem en de Gemeente Amsterdam. Samen met alle partijen gingen we het gesprek aan over het veilig digitaal opgroeien en waar jongeren behoefte nodig hebben aan ondersteuning. DOCK-collega Clemens: ‘Er ligt een wereld voor ons open. Belangrijk is écht dat we oprecht en diep moeten samenwerken met elkaar. En jongeren stevig en eigenlijk altijd moeten betrekken bij alles wat we ontwikkelen.’ Alle betrokken organisaties blijven komende tijd met elkaar verbonden om samen een bijdrage te leveren aan een digitale, veilige omgeving om op te groeien. We blijven je hierover informeren.

  • Webinar aanpak cyberpesten professional

Het kan iedereen die met jongeren werkt overkomen: ineens staat je gezicht al dan niet bewerkt op een TikTok- of Instagram account, omlijst met opruiende teksten en haatspraak. Soms aangevuld met je 06-nummer en privéadres. Het kan ineens heel snel gaan op socials. Professionals van DOCK hebben hier helaas in verschillende steden mee te maken gekregen. Samen met ZAAM scholengroep en partners onder Samen voor Jongeren Amsterdam nam DOCK het initiatief voor een webinar over dit thema, begeleid door Klaartje Schungel van SocialmediaImpact een webinar voor professionals die met jongeren werken vanuit en Samen voor Jongeren Amsterdam.

Belangrijke vragen die je als professional kunt stellen: Hoe is serieus is de situatie? Hoe handel je? Hoe steun je elkaar? En wat kan je als organisatie doen? Alle output wordt vertaald naar een handreiking waarin helder staat beschreven welke stappen een professional kan zetten en welke stappen de organisatie kan zetten en wat we gezamenlijk preventief kunnen doen aan deze kwesties. Als deze handreiking beschikbaar is zullen wij deze in de eerstvolgende nieuwsbrief delen.