Wethouder Natasja Groothuismink smeert enthousiast mee bij Broodjesfabriek

Wethouder Natasja Groothuismink smeert enthousiast mee bij Broodjesfabriek

Op maandag 18 maart was wethouder Natasja Groothuismink aanwezig bij Broodjesfabriek in wijkcentrum de Poelenburcht in Zaandam. Bij binnenkomst ging zij direct aan de slag; handschoenen aan, haarnetje op en smeren maar!

 

Natasja: ‘Ik ga regelmatig op werkbezoek bij initiatieven van bewoners of een buurt. Het werkt voor mij het beste als ik zelf op locatie aan de slag ga en me onder de mensen bevindt. Je ziet meteen wat er in praktijk gebeurd. Tussen het werken door stel je namelijk makkelijker een vraag waardoor er een gesprek ontstaat.

 

Ik had al veel gehoord over de Broodjesfabriek en dat ik het nu met eigen ogen zie, vind ik fantastisch. Het is leuk om te zien dat de vrijwilligers allemaal op hun eigen manier aan de slag gaan. De één is flexibel en is voor allerlei taken te porren, de ander vindt het prettig om gefocust te blijven op het smeren van broodjes. Alles is goed. Iedereen heeft een belangrijke taak rondom het geheel; zorgen dat 11 basisscholen in Zaanstad 3 dagen in de week voorzien worden van verse boterhammen. Wat mij is opgevallen; iedereen smeert in een moordend tempo! Alles om de broodjes op tijd bij de scholen te bezorgen, geweldig om te zien.

 

Bij de Broodjesfabriek is een mooie mix van mensen hard aan de slag. Er zijn hier zoveel mensen actief; vanuit de wijk of omliggende wijken, van NewBees, mensen die naast hun werk komen helpen, of in een uitkering zitten. Allemaal vrijwilligers die keihard werken!

 

Mensen die hier vrijwillig werken vanuit een uitkering worden actief begeleid door een participatiemedewerker, zij volgen de vrijwilliger in de zin van; waar gaat iemand op aan, wat vindt iemand leuk om te doen, is er een bepaalde progressie zodat iemand uiteindelijk doorstroomt naar een betaalde baan? Het antwoord wat ik daarop heb gekregen is: ja. Dat is een ontzettend mooie ontwikkeling.

 

Tegen de vrijwilligers van de Broodjesfabriek wil ik zeggen; wat doen jullie toch goed en nuttig werk. Je leert wat je wel of niet leuk vindt, je leert verschillende vaardigheden en ontdekt waar je goed in bent. Voor sommigen betekent de Broodjesfabriek dat zij leren samenwerken, praten, tellen, schoonmaken, noem het maar op. De Broodjesfabriek is meer dan alleen broodjes smeren.

 

Tegen de medewerkers wil ik zeggen; wat een geoliede machine hebben jullie neergezet! Het loopt over van fanatisme en vakkundigheid. Om mij heen zie ik hoe belangrijk het is dat scholen voorzien worden van eten. De gemeente is wel eens gebeld door scholen met de boodschap: ‘hoe graag wij onze leerlingen ook van een lunch willen voorzien, wij zijn druk met lesgeven en dit past er gewoon niet bij.’ Wat de Broodjesfabriek doet is, ontzorgen. En met hoeveel toewijding jullie dat doen is hartverwarmend.

 

Ik vond het een heel leuk werkbezoek en wil iedereen bedanken voor de hartelijke ontvangst. Toen ik vanochtend binnenkwam was deze ruimte echt een fabriek, nu de broodjes bij de scholen zijn bezorgd is de ruimte weer omgetoverd tot een zaal van het buurthuis.’