Terug
Forumtheater Strijders

Forumtheatergroep STRIJDERS

 

DOCK zet forumtheater al jaren in als middel om taboes te doorbreken en maatschappelijke thema’s bespreekbaar te maken onder jongeren. Met onze forumtheatergroep STRIJDERS willen we op een interactieve manier de dialoog met hen aangaan.

 

Met STRIJDERS maken wij forumtheater voor scholieren en professionals die met jongeren werken. In de voorstellingen zit altijd een stuk onderdrukking verwerkt, bijvoorbeeld huiselijk geweld, mantelzorg, schulden en discriminatie. Forumtheater wil zeggen dat je een interactief toneelstuk maakt waarin het publiek kan participeren.

 

In het stuk voeren we een aantal scenes op waarin je ziet dat het mis kan gaan. Op het hoogtepunt stopt het stuk en gaan we met het publiek analyseren wat er gebeurd is. Toeschouwers worden “doeschouwers” en kunnen laten zien hoe ze met de lastige situatie om zouden gaan. Zij leren oefenen voor het echte leven door te:

→ luisteren naar de mening van iemand anders en deze te leren respecteren

→ leren her- en erkennen van situaties die betrekking hebben op het maatschappelijke dilemma

→ ervaren dat je wel degelijk invloed kunt hebben op de situatie van een ander

De dialoog tijdens dit forum is gericht op het analyseren van maatschappelijke structuren om zo de eerste stappen naar nodige verandering te zetten. De gespreksleider daagt het publiek uit om actief mee te denken. Daarnaast krijgen ze ook de ruimte om rollen over te nemen en nieuwe mogelijkheden uit te proberen.

 

Nieuw gedrag uitproberen

De magie van forumtheater is dat je nieuw gedrag met elkaar uitprobeert. Iemand die uit het publiek opstaat en die een goede vriendin naspeelt, of voor zichzelf opkomt. Dat maakt het niet alleen heel leuk, maar vooral heel waardevol. In het uitproberen van nieuw gedrag zit de magie. Dat maakt impact.

 

“De spelers zijn zelf ook jong en hebben ervaring met het onderwerp. De werkvorm sluit heel goed aan op de leefwereld van onze leerlingen.” – Zorgcoördinator VO

 

 

Voor spelers

Ben je geïnteresseerd geraakt en wil je ook graag meewerken? Elk schooljaar starten we met een nieuw STRIJDERS-team. Wil je stagelopen, hou dan onze stages in de gaten. In mei starten we vaak al met werving.

Voor de professional

Als forumtheatergroep zijn wij mobiel en bieden we optredens op verschillende plekken aan, zoals jongerenwerklocaties, voortgezet onderwijs (regulier -en praktijkonderwijs), mbo, hbo en andere plekken waar jongeren samenkomen.

 

Wil je de STRIJDERS ook een keer inzetten om een thema binnen je school te bespreken? We komen graag langs. Stuur dan een e-mail naar Özlem Solmaz, strijders-amsterdam@dock.nl

 

Bekijk hier onze flyer.