"Hé dat is ook iets voor mij. Ik wil mijn straatje wel blij maken."

Henny

Het verhaal van Henny

Binnen DOCK hebben we in een aantal steden ‘Lief en Leedstraten’. Buren die iets willen betekenen voor hun buren in de straat. We spraken erover met gangmaker Henny. Op tafel ligt er van alles uitgestald wat de gangmakers krijgen bij de aanmelding.

lief en leed collage

 

Gangmaker Henny knutselt wat af voor haar buurtjes. “Ik ben gangmaker voor het Kermispad. Een buurt met een aantal flats. Die 150 euro is na een paar bloemetjes zo op, dus knutsel ik zelf leuke kaarten en maak ik kadootjes voor verjaardagen of speciale gelegenheden. Nadat ik niet meer kon werken vanwege mijn gezondheid zocht ik een andere manier om onder de mensen te zijn. En die heb ik gevonden. Ik was eerst lange tijd vrijwilliger bij het buurthuis. Toen ik zag dat ze gangmakers zochten en dacht ik ‘Hé dat is ook iets voor mij. Ik wil mijn straatje wel blij maken.’ Dit doe ik al jaren met veel plezier.

 

Troostpotje

Een mooi ‘gangmakersmoment’ dat me is bijgebleven, is van vorig jaar. Door de storm waren er bij iemand twee hekken omgewaaid. Ik heb een snoeppotje gemaakt met een label ‘Een troostpotje namens alle buren uit de straat ’. Dit werd zeer gewaardeerd. Wat ik zo leuk vind aan gangmaker zijn, is dat je nieuwe buren leert kennen. Buurtjes zeggen mij ook altijd gedag, dus je hebt veel meer contact met elkaar. Ook komen ze veel makkelijker naar mij toe voor vragen.

Lief en leed troostpotje lief en leed geboortekaart

 

Begeleiding vanuit DOCK

Ik vind dat DOCK de gangmakers goed begeleidt. Via de app groep heb ik contact met andere gangmakers en regelmatig heb ik persoonlijk contact met Angela, buurtwerker bij DOCK. Ook is er 1 à 2 keer per jaar een gangmakersbijeenkomst. Eddy Spier heeft zelfs samen met de gangmakers een gangmakerlied gemaakt tijdens een van de feesten. Ik ga er graag naar toe, maar ben actief bij het organiseren en meedenken ervan. Bijvoorbeeld door het maken van flyers, placemats, servetringen labels etc. Ook help ik soms met het werven van nieuwe gangmakers. Zoals bij het Tuttifruttidorp waar we bloemen met een kaartje aan voorbijgangers gingen uitdelen. Het is best lastig om gangmakers te vinden. Of ze zijn zelf hulpbehoevend dat ze niet kunnen lopen of beiden werken waardoor er weinig tijd is. Op mij kunnen ze de komende jaren nog rekenen. Ik heb nog zoveel ideeën.”

 

Ook gangmaker worden?

In heel Nederland zijn er Lief en Leedstraten. Wil je graag in Amsterdam Noord of Centrum gangmaker worden? Lees hier hoe het werkt, of neem contact op met een van onze collega’s in Amsterdam:

Noord-West: Angela Kroon, akroon@dock.nl, 06-599  86052

Noord-West: Mike Bonsen, mbonsen@dock.nl, 06-599 79612

Centrum: liefenleedamsterdamcentrum@dock.nl

 

Lees ook het verhaal van Jetske