"Doordat ik een gangmaker ben, kom ik zelf ook meer in contact met de mensen in de straat."

Jetske

Het verhaal van Jetske

Binnen DOCK hebben we in een aantal steden ‘Lief en Leedstraten’. Buren die iets willen betekenen voor hun buren in de straat. 

Ik wil ook gangmaker worden!

Jetske is sinds een half jaar gangmaker. Zo noemen we iemand die omkijkt naar een buur in de straat. Als ze over haar Lief en Leedstraat praat, glundert ze trots. “Tijdens een markt op het Zonneplein zag ik het kraampje van DOCK staan waar het Lief en Leedproject werd gepromoot,” vertelt ze. “Ik dacht: Dat wil ik. Ik wil ook gangmaker worden! Ik moest gelijk denken aan mijn buurman van bijna 100 jaar. Hij was ziek en ik wilde hem graag een hart onder de riem steken. Zelf ben ik niet een persoon die gelijk op iets afstapt, maar na even nadenken heb ik me dezelfde dag nog aangemeld. Ik kreeg als bedankje gelijk een plantje voor mezelf en een voor mijn buurman.

 

Ik maak er niet alleen mijn buur mee gelukkig, maar ik krijg er zelf ook veel voor terug

Een collega van DOCK is langs geweest en heeft me uitgelegd hoe het werkt. Ik heb flyers gekregen om in de straat uit te delen om het project en mezelf onder de aandacht te brengen. Daar kreeg ik leuke reacties op en iedereen was enthousiast. Als ik hoor dat mensen ziek zijn of er een speciaal moment is, dan ga ik langs. Ik maak er niet alleen mijn buur mee gelukkig, maar ik krijg er zelf ook veel voor terug. Tijdens de Kerst kreeg ik van mijn buurtjes ook allemaal kaarten. Ik ben zelf wat terughoudender in het maken van contacten. Doordat ik een gangmaker ben, kom ik zelf ook meer in contact met de mensen in de straat. En mensen herkennen mij. Ook zie ik dat er meer verbinding is ontstaan in de wijk, want de kaartjes laat ik ook door anderen in de wijk onderteken. Gangmaker zijn geeft me heel veel voldoening. Ik heb er nog geen dag spijt van gehad.”


“Goede begeleiding vinden we belangrijk”

“Vanuit DOCK vinden we het belangrijk om onze gangmakers goed te begeleiden”, vertelt Angela, buurtwerker bij DOCK. Naast de kaarten en flyers die gangmakers kunnen gebruiken, organiseren we ook jaarlijks ‘gangmakersbijeenkomsten’. Een mooi moment om onderling kennis te maken, ideeën en ervaringen uit te wisselen. Ook hebben we een app groep waar je vragen kunt stellen en het is leuk om verbinding te hebben met andere gangmakers. Soms ben je alleen gangmaker, maar je kunt het ook met iemand anders in de straat doen. Tijdens een gezellig koffiemomentje kun je samen iets leuks bedenken voor een speciale dag, zoals burendag, Valentijnsdag etc. Tussentijds is er ook 1-op-1 contact met de gangmakers om te kijken hoe het gaat, of het lukt in de straat en waar ze nog wat ondersteuning bij kunnen gebruiken. Gangmakers krijgen een budget van 150 euro per jaar die ze op eigen wijze kunnen besteden aan de straat. Inmiddels hebben we in Noord-West rond de 30 gangmakers, maar we kunnen er altijd nog meer gebruiken.”

 

Ook gangmaker worden?

In heel Nederland zijn er Lief en Leedstraten. Wil je graag in Amsterdam Noord of Centrum gangmaker worden? Lees hier hoe het werkt, of neem contact op met een van onze collega’s in Amsterdam:

Noord-West: Angela Kroon, akroon@dock.nl, 06-599  86052

Noord-West: Mike Bonsen, mbonsen@dock.nl, 06-599 79612

Centrum: liefenleedamsterdamcentrum@dock.nl

 

Lees ook het verhaal van Henny